WAT VOORAF GING... In 1975 startte Patrick Schroven in O.L.V-Waver een bedrijf dat zich specialiseerde in het restaureren van historische luxerijtuigen, koetsen en sledes. Het groeide uit en kende een internationaal bereik. Waar gedurende enkele decennia de vraag naar restauraties haast niet te volgen was, is vandaag de afzetmarkt volledig ingestort en is het bedrijf in afbouw. Samen met het bedrijf dreigt nu ook de jarenlange opgebouwde kennis inzake rijtuigbouw en het grote netwerk aan onderaannemers en toeleveranciers (koperslagers, wevers, glasbewerkers,…) uit beeld te verdwijnen. Voorbereiding naaf (links), mallen voor aftekenen van de velgen (centraal), kopieerfrees met moedermal voor het maken van de spaken (rechts) Tijdens een kort maar intensief traject worden Arne Libert (zelfstandig restaurator en deeltijds praktijkdocent hout-polychromie binnen de opleiding conservatie en restauratie aan de UA) en Dieter van Mol (collectiebeheerder bij het Karrenmuseum in Essen) ondergedompeld in de wereld van 'P. Schroven. - Rijtuigbouw en restauratie'. DE KENNISMAKING (notities van Arne Libert) Na een korte kennismaking met onze meester Patrick Schroven en de cameraploeg, zijn we er direct ingevlogen! Alle oude machines werden ontdaan van stof en roest, gereinigd met WD40 en de bewegende elementen werden ingevet met een mix van smeerolie en petroleum. Met deze machines gaan we leren hoe we de verschillende onderdelen van een houten wiel kunnen maken, namelijk de naaf (centraal), de spaken en de velgsegmenten. Jazeker! Er wordt ook een reportage van dit meester-leerlingtraject gemaakt! In samenwerking met Jan Vromman (vakdidacticus Film aan het RITCS - https://www.ritcs.be/nl/jan-vromman) wordt een film van 10 à 15 minuten gemaakt waarin het vakmanschap in transitie geportretteerd zal worden: vanuit een bedrijf in bloei tot een bedrijf in afbouw, tot de museale en academische context waarin het vakmanschap vandaag nog steeds relevantie vindt.
0 Opmerkingen
Laat een antwoord achter. |
Het trajectDe kennis van het machinaal vervaardigen van een houten wiel is in Vlaanderen zo goed als verdwenen. Dankzij de beurs 'Vakmanschap' van de Vlaamse overheid wordt het machinepark van het bedrijf ‘P. Schroven - Rijtuigbouw en restauratie’ nog een laatste maal samen met twee enthousiaste leerlingen in werking gezet... Meet the students:
Tijdens 108 lesuren leren Arne en Dieter het atelier van 'P. Schroven' van binnen en buiten kennen. Op het einde van de rit leveren ze twee wielen op waarvan de onderdelen met behulp van diverse machines gemaakt zullen worden.
ArchivesCategories |
|
Karrenmuseum Essen vzw
btw - 0872.101.165 Privacy & cookie verklaring |