Natuurlijke begrazing (proefproject 2)
Met dank aan Dirk Scheldeman en Natuurpunt wordt er ook in het Karrenmuseum aan natuurlijke begrazing gedaan. Dit blijkt een efficiënte manier te zijn om overheersende grassoorten te kortwieken, zodat andere vegetatie weer de kans krijgt om te groeien. Deze wollige grasmachientjes zijn zeker nog tot het einde van de zomer op het museumdomein aan het werk.
Wist je dat...
|
'Beestige' editie van Erfgoeddag 2023 (proefproject 1)
Nadat Bert en Yuna een passie ontwikkelden voor de interactie tussen schapen en de natuur, besloten zij hun eigen kudde te starten na enkele jaren ervaring opgedaan te hebben in de schapenhouderij en het landschapsbeheer. Met hun kudde schapen, bestaande uit twee oude Inheemse rassen uit de Kempen, proberen zij een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en het onderhoud van diverse natuurgebieden. Zo wordt hun kudde ingezet ter bestrijding van bepaalde ongewenste vegetatie, ter bevordering, ontwikkeling en onderhoud van andere meer gewenste soorten, ter bestrijding van invasieve exoten en op plaatsen waar machinaal maaien vrijwel onmogelijk is.
Klik hier voor meer informatie. |
Hondenschool De Hoekse Sprong is opgericht door en staat onder leiding van Mieke Kerpel. De school biedt allerlei cursussen aan zoals een puppycursus en een Sociale Huis Hondcursus (SHH), maar ook trainingen waaronder Praktijkspeuren, (Sport)speuren, CombiSport, Gedrag en Gehoorzaamheid (G&G). De onderwijzers van de school benadrukken het belang van het trainen van een hond op basis van positieve bekrachtiging. Dit levert niet alleen betere trainingsresultaten op, maar het vermindert ook de kans op probleemgedrag.
Klik hier voor meer informatie. |
Als leerkrachte in het buitengewoon onderwijs heeft Gitte kinderen met ASS (en andere stoornissen) en met een mentale beperking begeleid en onderwezen. Ze heeft daarnaast een opleiding in EAT/hippotherapie en coaching met assistentie van paarden gevolgd en zich bijgeschoold in onder andere ASS, HSP, het omgaan met moeilijk gedrag e.a. In 2019 besloot zij Hippotherapie Ponywijs op te richten. Aan de hand van therapie en coaching ondersteunt ze kinderen en jongeren o.a. in hun sociaal-emotionele ontwikkeling, leert ze hen om meer ontspanning te vinden en meer lichaamsbesef te ontwikkelen, helpt ze hen meer zelfvertrouwen op te bouwen en meer weerbaar te maken. Dit alles in een rustige, ongedwongen omgeving tussen de paarden, in de buitenlucht.
Klik hier voor meer informatie. |
Anegria VZW vangt sinds 2011 ezels op die verwaarloosd zijn of geen thuis meer hebben door verschillende omstandigheden. Daarnaast trachten zij ook jonge en gezonde ezels door te plaatsen naar een nieuwe, geborgen en warme thuis om hen zo een fijn leven te kunnen bezorgen. Door middel van een peter- en meterschap kunnen zij oudere en zieke dieren een permanente plaats aanbieden en hen verzorgen met de grootste genegenheid tot de laatste dag van hun leven. In samenwerking met het orthopedagogisch centrum Katr!nahof bieden zij onder professionele begeleiding dagbestedingen aan voor (jong)volwassenen met een lichte tot ernstige verstandelijke beperking, al dan niet met bijkomende problemen. Met het tijdschrift Asinus proberen zij ezeleigenaars en ezelliefhebbers te informeren over de gezondheid, de verzorging, de training en het gedrag van de ezels zodat de dieren een optimaal leven kunnen leiden.
Klik hier voor meer informatie. |
Op de kinder- en zorgboerderij van Evi lopen heel wat hoefjes en pootjes rond. Daarom heeft zij haar bedrijfje bij het oprichten in maart 2020 gedoopt tot ‘Hoefjes&Pootjes’. Typerend aan haar boerderij is dat er geen dieren vervangen worden die niet meer dienen of niet geschikt zijn binnen haar opgezet project. Zij respecteert het eigen zijn van dieren en ontwikkelt daarom een specifieke aanpak voor de training van ieder dier. Als gevolg leren kinderen op haar boerderij zich aan te passen aan de noden van de dieren en niet andersom. Evi studeerde af als orthopedagoge gespecialiseerd in het inzetten van dieren bij mensen met en zonder een beperking. Haar ervaring deed ze op in een zorgboerderij, de bijzondere jeugdzorg en thuisbegeleiding.
Klik hier voor meer informatie. |
|
Karrenmuseum Essen vzw
btw - 0872.101.165 RPR Antwerpen, Afdeling Antwerpen Privacy & cookie verklaring |