Het Karrenmuseum besteedt aandacht aan het behoud van materieel erfgoed en het doorgeven van de kennis die hiermee gepaard gaat. In het restauratie atelier werkt onze collectiebeheerder nauw samen met een team vrijwilligers met een ruime achtergrond in de houtbewerking. Door het uitvoeren van diverse opdrachten, schaven we onze kennis al onderzoekend bij. Ook in de smidse zetten we actief in op het beheersen en borgen van diverse technieken. (Zie ook: 'Het smeedtraject')
Biologische houtwormbestrijding 2020 - heden
Enkele collectiestukken van het Karrenmuseum worden vanaf juni 2020 op een biologische en ecologisch verantwoorde manier tegen houtborende insecten behandeld.
Onderzoek naar verschillende soorten sluipwespen heeft uitgewezen dat de Spatius exarator heel effectief is in de strijd tegen de meubelkever (Anobium punctatum). Deze sluipwespensoort heeft een indrukwekkend accuraat vermogen om houtborende larven te lokaliseren en te parasiteren. In principe stopt een verdere aantasting van de houtconstructie op het moment dat de sluipwesp een larve met haar legboor verlamt.
Achter een gesloten wand worden op regelmatige basis sluipwespen uitgezet en monitoren we de effecten. Verschillende factoren, zoals temperatuur en luchtvochtigheid, bepalen mee of de sluipwesp goed in zijn nieuwe omgeving kan gedijen. Ook de afwerkingslaag van een object, de aantastingsgraad of een eerdere behandeling met insecticiden kan de activiteit van het insect beïnvloeden. Met al deze factoren werd rekening gehouden bij de selectie van de collectiestukken.
Deze biologische bestrijdingsmethode wordt uitgevoerd door het restauratiebedrijf Remmen BVBA.
Groot geschut 2019
In het najaar van 2019 wordt het atelier ingenomen door een kanon afkomstig van het War Heritage Institute in Brussel. De opdracht: de restauratie van beide wielen. Omdat het maatwerk betreft, transporteerde het War Heritage Institute het kanon naar ons atelier en zette hiervoor het grote geschut in.
De restauratie zet in op het behoud van één van de originele naven van het wiel en het behoud van zoveel mogelijk authentieke spaken en velgen. Daarnaast moeten de metalen naafbussen opnieuw worden gemonteerd en één van de bussen worden hersteld. Tot slot moeten de ijzeren wielbanden en naafringen terug gefixeerd worden door de techniek van het krimpen. De restauratiebehandeling heeft in de eerste plaats geen functioneel herstel tot doel: de wielen zullen in staat zijn om het gewicht van het kanon te dragen, maar zullen niet geschikt zijn om deze te verplaatsen.
Reuzenstoet van Borgerhout
Stoeten en ommegangen hebben een belangrijke immateriële erfgoedwaarde. Dankzij het onderhoud, de restauratie en conservatie van de originele wagens blijft ook de materiële erfgoedwaarde behouden.
Het Karrenmuseum voert sinds enkele jaren onderhoudswerken uit aan de praalwagens van de Reuzenstoet in Borgerhout. Om ervoor te zorgen dat de Reuzenstoet op een veilige manier kan uitgaan, controleren we steeds de staat van de wielen en de vering van de wagens. Waar nodig worden stukken van de velgen, de spaken of de banden vervangen.
Naast de Reuzenstoet worden in het atelier van het Karrenmuseum ook werken uitgevoerd aan tal van wagens die deel uitmaken van andere stoeten, ommegangen en processies. Ook aan de wagens uit de Geitestoet in Wilrijk voerden we reeds enkele ingrepen uit.