Zoekopdracht

SegmentLand- en tuinbouwvoertuigen
Hoofdgroep2-wielige voertuigen
TypologieHoogkar

Alle landbouwers die over voldoende geldmiddelen beschikten als gevolg van een lonend bedrijf, gebruikten voor de oogst een afzonderlijke, grote kar, ‘langkar’ of ‘hoogkar’ genoemd. Kleine boeren hadden niet altijd een hoge kar en gebruikten ter vervanging een aardkar.
Het was voornamelijk in de oogsttijd dat de hoge kar uit de schuur of het karhuis werd gehaald om de graan- en hooioogst van het veld of de weide naar de hoeve te voeren.
Bij het inhalen van de oogst werd in de Antwerpse Kempen vóór en achter op de kar een hek geplaatst waartegen de lading kon steunen. Op de hoogte van de bovenrand van de zijplanken werd boven het wiel een beschermhout aangebracht, om te voorkomen dat de lading op de wielen zou slepen.
De hoge kar werd ook gebruikt voor het vervoer van bieten, aardappelen, dieren, steenkolen en meststoffen. In deze gevallen is het eerder als vrachtvervoermiddel te bestempelen.
De boer gebruikte de hoogkar, voorzien van hoepel en huif, wanneer hij ter bedevaart trok met een groep of naar een bruiloft ging met zijn familie, of als hij naar een andere hoeve verhuisde.
Ook het vervoer van een overledene naar de kerk gebeurde met dit kartype.

Afmetingen.
Bruto- maten: L X B X H: 510cm X 210cm X 184cm
Spoorbreedte: 158cm
Breedte wielband: 7cm
Diameter: 150cm

Opmerkingen.
December 1999: opgeschilderd door Rinus Mens en Louis Van Staey.
Restauratie begin 2000.